Expositie Van onderwijs naar ambacht

De expositie 'Van onderwijs naar ambacht' toont een zeldzaam bewaard gebleven collectie schoolmateriaal uit de 18e tot vroeg 20ste eeuw.

Locatie

Museum 't Hoeske van opoe Iet
J. van Heemskerkstraat 10
9934 GV Delfzijl
Plan je route

Meer informatie

Tussen 1780 en 1850 veranderde het onderwijs in Nederland sterk, mede door de invoering van de onderwijswetten in 1801 en 1803. De wet van 1806 bepaalde dat lagere scholen voor iedereen toegankelijk moesten zijn, al was er van leerplicht geen sprake.Waar schoolmeesters voorheen nauwelijks voor hun vak waren opgeleid, werden kweekscholen voor onderwijs opgericht en kwamen er nieuwe, speciaal voor het onderwijs geschreven leerboeken.

Voor de vrouwelijke docenten was nuttig handwerk het eerste vak waar men les in mocht geven. In de 19e eeuw ontstonden er ook hogere opleidingen, de Fraaie Handwerken en de Schoone Handwerken. Later werd Nuttige Handwerken een verplicht vak. In 1901 werd de leerplichtwet aangenomen en moest elk kind van het zesde tot het twaalfde levensjaar verplicht naar school.

Wanneer

  • Elke donderdag, vrijdag en zondag t/m 3 november 2024 11.00 - 17.00 uur
  • Andere dagen op afspraak. Groepen tot 10 personen in overleg.

Prijzen

  • € 6,00 Incl. koffie, thee met koek. Je kunt in het museum niet pinnen. Goed om te weten: het museum is gevestigd in een particuliere woning, de bovenverdieping is uitsluitend bereikbaar via de trap.