Kultuuragenda

De KultuurAgenda is dé culturele agenda van de provincie Groningen. 
Een concert, voorstelling, workshop, netwerkbijeenkomst of tentoonstelling, van amateurkunst tot professionele aanbieders, elke culturele activiteit kan worden toegevoegd.   

Meld jouw activiteit direct hier aan!

Wat zoek je

Wanneer

Filter op:

Gebied
Thema

751 resultaten

  • The Wonders of the Forest

    The Wonders of the Forest
    Klassieke muziek

    dinsdag 10 december, Veendam

    Deze december biedt The Wonders of the Forest een innovatieve concertserie die klassieke en hedendaagse muziek samenbrengt in een meeslepende reis door het bos. Dit unieke optreden combineert live pianomuziek, sopraan lieder, storytelling, geprojecteerde beelden en elektronische klanklandschappen tot een rijke zintuiglijke ervaring.

    The Wonders of the Forest geeft een frisse kijk op klassieke muziek en nodigt het publiek uit om haar schoonheid opnieuw te ontdekken, zonder de gebruikelijke verwachtingen. Naadloos bewegend van laat-romantische werken naar hedendaagse stukken, brengt het concert geluiden uit de natuur tot leven – van vogelgezang tot regenval – met behulp van elektronica, verhalen en beelden, en biedt zo een betoverende en toegankelijke ervaring.

    Youtube link: https://youtu.be/fG3c0RpY08U?si=7nCUYlceSJdc2Op7

    Informatie:
    VanBeresteyn, Veendam: di. 10 december, 20:15
    €10 standaard / €7 gereduceerd
    (Gereduceerde prijzen gelden voor jongeren onder 18, studenten en groepen)
    Tickets zijn verkrijgbaar bij de locaties en online via deze link: https://tr.ee/9KHJmv0fq1

  • The Wonders of the Forest

    The Wonders of the Forest
    Toneel

    dinsdag 10 december, Veendam

    Pianist Diana Milena Acosta
  • Kaleidoscope: Verborgen schatten uit de Universiteitscollectie

    Kaleidoscope: Verborgen schatten uit de Universiteitscollectie
    Tentoonstelling

    t/m 5 januari 2025, Groningen

    De tentoonstelling Kaleidoscope in het Universiteitsmuseum onthult verborgen schatten uit de Groningse Universiteitscollectie. Aan de hand van meer dan 200 unieke objecten neemt de tentoonstelling je mee op reis door de rijke collectie.
  • Pixel perceptions

    Pixel perceptions
    Tentoonstelling

    t/m 19 januari 2025, Groningen

    Welke invloed heeft AI op de creatieve industrie? Die vraag onderzoekt Noorderlicht met een krachtige groepstentoonstelling. We kijken welke impact al die algoritmes hebben op ons dagelijkse leven en de gevolgen voor makers en de creatieve industrie.
  • Hoe van Gogh naar Groningen kwam

    Hoe van Gogh naar Groningen kwam
    Tentoonstelling

    t/m 4 mei 2025, Groningen

    Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum één van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh te zien is geweest.
  • Expositie Edith Snoek

    Expositie Edith Snoek
    Tentoonstelling

    wekelijks , Groningen

    Edith Snoek schildert kundig de ambivalentie, schoonheid en kwetsbaarheid die kinderen en adolescenten zo kenmerken. Edith Snoek (1958) studeerde in 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag.
  • Expositie de historie van de Molenberg en omgeving

    Expositie de historie van de Molenberg en omgeving
    Tentoonstelling

    t/m 31 december, Delfzijl

    In de bibliotheek van Delfzijl is een expositie te zien over de geschiedenis van de Molenberg en haar omgeving. In de tentoonstelling is nog niet eerder gepubliceerd materiaal te zien uit de oorlogstijd en uit de vroege tijd van Delfzijl.
  • Theater Bethlehem

    Theater Bethlehem
    Muziektheater

    10 december, 12 december en nog 9 dagen, Oosterwijtwerd

    Bethlehem (14+) is een magische muziektheatervoorstelling over hoop en heimwee, met een flinke dosis humor en Groningse trots. Jozef, Maria en haar zwangere zus Martha maken een reis door een door aardbevingen en klimaatverandering geteisterd gebied, op weg naar het Groningse gehucht Bethlehem.
  • ‘Heer Jesus heeft een hofken daar schoon bloemen staan’ door Marius de Schaar

    ‘Heer Jesus heeft een hofken daar schoon bloemen staan’ door Marius de Schaar
    Varia

    t/m 31 december, Groningen

    Van 1 tot en met 31 december 2024 exposeert Marius de Schaar, kunstenaar uit Vinkhuizen een knipwerk in rood en blauw papier ‘Heer Jesus heeft een hofken daar schoon bloemen staan’ in raamgalerie ‘De Prachtvink’ bij winkelcentrum Vinkhuizen, Platinalaan 505a, 9743 GZ  Groningen.

    ‘Heer Jesus heeft een hofken daar schoon bloemen staan’ is een drieluik van drie kleine knipsels in een kroonlijst van 27 x 20 cm. ‘Heer Jesus heeft een hofken’ is één van de oudere Nederlandse stichtelijke liederen, vooral gezongen in de kersttijd. Het lied was opgenomen in de bundel ‘Het Prieel der Gheestelycke melodie’ uit 1609 te Brugge. De bundel werd gebruikt door de Jezuïeten in hun catechesatie-onderricht. De tekst (met een kleine variatie) zonder melodie stond al in een bundel uit 1577 uit Leuven. Het lied is ontwapenend naïef waarin verschillende bloemen symbool staan voor vrome deugden. In de 19e eeuw werd de tekst door George Woodward vertaald in het Engels als ‘King Jesus hath a garden’. Charles Wood bewerkte de melodie voor koormuziek. Later volgden nog meer arrangementen waaronder die  van de componist John Rutter in 1981. De uitvoeringen van het lied door Britse jongenskoren zijn een bijzonder genot voor het oor.

    In september 2024 vond Marius de Schaar bij de glasbak achter de Lidl in Vinkhuizen een bijzonder kitschlijstje voor drie fotootjes  in vorm van een kroon. De flanken zijn ovaalvormig, het middelste venster hartvormig. Het afgedankte lijstje inspireerde de knipkunstenaar om dit door hem geliefde gezang passend uit te beelden.

    Marius de Schaar is knipkunstenaar sinds 2009. Hij maakt Nieuw Hollands knipwerk. Zijn onderwerpen haalt hij graag uit zijn directe omgeving, van tandpasta tot vuilnisbak. Speciale interesse heeft Marius in bloemen. Met papier en schaar knipt hij duurzame boeketten, waar geen gif aan te pas komt en die niet verwelken. Marius de Schaar heeft geëxposeerd in verschillende galerieën en musea, waaronder het Rijksmuseum. Zijn werk is opgenomen in diverse privé-collecties.

    De raamgalerie is een  expositieruimte die alleen van buiten te bezichtigen is, maar dan wel 24 uur per dag, zeven dagen per week. Tot 23:00 uur is de galerie verlicht.

    Elke maand wordt er een nieuw kunstwerk van een kunstenaar tentoongesteld.

  • Portretten? Stilleven?

    Portretten? Stilleven?
    Varia

    t/m 22 december, Groningen

    Fotografische onderzoekingen door Marijke en Nico Schutte

    Marijke en Nico Schutte werken onafhankelijk van elkaar. In deze tentoonstelling combineren ze voor de derde keer hun foto’s op een zodanige manier dat er toch samenhang en beeldrijm ontstaat. 
    Marijke werkt voornamelijk in de donkere kamer met analoge technieken. Zij is gefascineerd door de mogelijkheden van lichtgevoelig papier: van papieren 
    negatieven uit een pinhole camera tot het vouwen van ruimtelijke origami vormen en van chemische experimenten tot het met zonlicht belichten van negatieven. In de laatste jaren legt ze een groeiende nadruk op eco-vriendelijker en duur­zamere technieken. 

    Nico werkt enerzijds digitaal, anderzijds ook met de klassieke direct-klaar films van Polaroid en Fuji. Die laatste leveren in een combinatie van analoge en digitale processen soms verrassende resultaten. In deze tentoonstelling zijn dat onder andere portretten waarin de geportretteerde niet altijd meteen herkenbaar is.

  • Queer Fantasies - Alberto Escobar (Brazilië) en Peter Platel (België)

    Queer Fantasies - Alberto Escobar (Brazilië) en Peter Platel (België)
    Varia

    t/m 12 januari 2025, Groningen

    QUEER Fantasies

    Queer art van Braziliaans schilder Alberto Escobar en Vlaams veelzijdig kunstenaar Peter Platel

    10 november 2024 t/m 12 januari 2025

    Op zondag 10 november opent de nieuwe expositie ‘Queer Fantasies’ met Braziliaans kunstenaar Alberto Escobar (1990) en Vlaams kunstenaar Peter Platel (1966). Voor Alberto Escobar wordt dit zijn tweede expositie bij Galerie MooiMan, voor Peter Platel is dit zijn debuut in Nederland.

    Alberto Escobar  - Ter ere van zijn 15 jaar homo-erotisch kunstenaarschap presenteert Alberto Escobar tijdens de expositie Queer Fantasies een reeks werken die de nieuwste studies, inspiraties en ervaringen met makers van “digital queer content” in Brazilië weerspiegelen. Hierin zoekt hij naar de dialoog tussen kunst en pornografie op basis van anachronistische homo-erotische fantasieën, vaak in de vorm van een zelfportret. Hiermee wil hij een persoonlijk politiek standpunt uitdragen in een maatschappij met een dubbele moraal.

    Het queer erotische werk van Alberto Escobar werd twee jaar geleden in eerste instantie geweigerd bij een kunstbeurs te Amsterdam. Na het tonen van een deel van zijn werk, werd de galerie in het opvolgende jaar voor deze kunstbeurs niet toegelaten vanwege ‘klachten van galeriehouders’.

    Peter Platel  - Dagelijks duikt Peter Platel (1966) met zijn oude kappersschaar in zijn 200 m2 tellende tijdschriften- en fotoboekenarchief op zoek naar collagemateriaal. Zo creëert hij Queer Collage Art, met als thema’s seks en gender, gender als een constructie, genderongelijkheid, discriminatie, kortstondigheid, vergankelijkheid, religie en geweld. Alle collages zijn analoog, met de hand geknipt en gelijmd op papier of hout.

    Peter Platel is een bekend mediafiguur in België waarbij hij in de jaren tachtig voor het eerst op tv verscheen als topkapper. Bij het brede publiek werd hij bekend als de kapper van het tv-programma De Heren Maken De Man maar ook als schrijver van ‘Hou van Haar’. Zijn Queer Collage Artworks waren eerder tentoongesteld tijdens Antwerp Pride en waren te zien in Brussel, Cork, Londen en Guimarães (Portugal).

    Bij de feestelijke opening zijn beide kunstenaars met partner aanwezig. De werken van de kunstenaars van deze expositie zijn ook terug te vinden in de 10e editie van Your Daily Male 2025, te koop bij de galerie.

    Opening

    Zondag 10 november 2024, 16.00 uur, galerie open vanaf 15.00 uur.

    Galerie MooiMan male-art

    Noorderstationsstraat 40
    9717 KP  Groningen

    galerie@mooi-man.nl

    www.mooi-man.nl

    facebook.com/galerie.mooiman

    instagram.com/galerie.mooiman.male.art

    www.yourdailymale.nl

  • Etrusken: Pracht en Macht

    Etrusken: Pracht en Macht
    Varia

    t/m 12 januari 2025, Ezinge

    2500 jaar geleden vestigen de eerste bewoners zich in Ezinge. In diezelfde periode elders in Europa, beleeft de Etruskische beschaving haar bloeitijd. Museum Wierdenland geeft met deze tentoonstelling een kijkje in de bijzondere wereld van de Etrusken: een zeer ontwikkeld volk, dat lang voor de Romeinen de dienst uitmaakt in Midden-Italië.

    De Etrusken zijn de eerste grote beschaving in Italië, tussen de negende en de eerste eeuw v.Chr. Zij staan in contact met andere oude samenlevingen, zoals de Egyptenaren, de Syriërs, de Grieken en later de Romeinen. Ontdek de schoonheid van de Etruskische cultuur en de invloed van de Etrusken op de wereld om hen heen. Bronzen spiegels en gouden sieraden belichten hun rijkdom, terwijl geïmporteerde Griekse vazen en geëxporteerde bronzen kannen wijzen op hun verre handelsbetrekkingen. Ook vragen over hun herkomst, taal en mysterieuze voorspellingspraktijken komen aan bod. Verschillende offerbeeldjes en rijk gedecoreerde askisten geven inzicht in de godenwereld en dodencultuur van de Etrusken.

    De tentoonstelling Etrusken: Pracht en Macht is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Alle archeologische objecten die te zien zijn, zijn afkomstig uit de rijkscollectie.

  • Schilderkunst van formaat!

    Schilderkunst van formaat!
    Tentoonstelling

    t/m 3 maart 2025, Groningen

    De Stadsgalerie en Martiniplaza slaan de handen ineen! Voor een jaar zal de entreehal van Martiniplaza worden verrijkt met schilderijen van kunstenaars van de Stadsgalerie.
  • Tempo Incantato

    Tempo Incantato
    Varia

    t/m 22 december, Groningen

    tempo incantato

    Inne Feenstra
    Alessia Taló
    Yu Shi Wei & Anna Musikhina
    Hildur Elísa Jónsdóttir

    Tentoonstelling van 28 november t/m 22 december 2024
    OPENING: donderdag 28 november van 16.00 -19.30 uur met:
    Fanfare: demons possessed (laughing women) van Hildur Elísa Jónsdóttir:
    uitgevoerd door Amanda Payne & Sabine Pendry

    De vier kunstenaars presenteren werken die op de grens liggen van beeldende kunst, geluid, muziek en performance; een dubbelzinnig perspectief door middel van interactieve en interdisciplinaire installaties, afgewisseld met performances, publieke momenten.

    Met deze tentoonstelling werkt SIGN ook samen met Soundsofmusic, hèt top festival voor experimentele muziek en geluid dat plaatsvind van 25 t/m 30 november 2024 op verschillende locaties in de stad Groningen. SIGN is hierbij als vast onderdeel opgenomen in hun programma. Zie https://soundsofmusic.nl/

    https://sign2.nl/events/tempo-incantato/

  • De Stadsgalerie presenteert: 'Schilderkunst van formaat!'

    De Stadsgalerie presenteert: 'Schilderkunst van formaat!'
    Varia

    t/m 3 maart 2025, Groningen

    De Stadsgalerie en Martiniplaza slaan de handen ineen! Voor een jaar zal de entreehal van Martiniplaza worden verrijkt met schilderijen van kunstenaars van de Stadsgalerie. Stap binnen en laat je verrassen door imposante kunstwerken, variërend van adembenemende landschappen, interieurs en stillevens, tot indrukwekkende portretten. 

    Alle schilderijen, gemaakt in groot formaat, zijn vanaf 4 maart 2024 te bewonderen en te koop. 

    Onze exposanten zijn: Edwin Grissen, Annemiek Vos, Roelie Douw, Milan Smidt, Marcel Duran, Bas Nijenhuis, Peter Durieux, Carolien van Olphen, Douwe Elias, Marein Konijn, Ferenc Erdok, Jannes Koetsier, Annemarie de Groot en Joost Doornik. 

  • Duo expo 'Beeldschoon in Slochteren'

    Duo expo 'Beeldschoon in Slochteren'
    Tentoonstelling

    t/m 1 februari 2025, Slochteren

    Tentoonstelling van Wiea Duintjer (bronzen beelden) en Reinder Bleeker (schilderijen). De duo expo ‘Beeldschoon in Slochteren’ is een prachtige impressie van werk dat je direct pakt: levendig, vrolijk, krachtig, realistisch en soms ook met een knipoog.
  • Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes

    Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes
    Varia

    t/m 1 juni 2025, Groningen

    Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? In de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijg je een blik achter de schermen van het museum. Er zijn – naast de Lentetuin van Vincent van Gogh – veel meer mooie collectiestukken van onder meer Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon en Peter Paul Rubens te zien.

  • Nu te zien aan de nieuwe markt: Alexander Blu

    Nu te zien aan de nieuwe markt: Alexander Blu
    Varia

    t/m 12 december, Groningen

    In de pop-up raamgalerie van de Kunstuitleen aan de Nieuwe Markt staat elke drie weken het werk van een andere Groninger kunstenaar centraal. De komende weken is het werk van Alexander Blu te zien. 

    Alexander Blu is een jonge schilder met een internationale achtergrond; hij heeft gewoond en gewerkt in Belgie, Griekenland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De grootste interesse van Alexander ligt in het schilderen van mensen en hun verhalen. Hij is een ‘echte’ verhalenverteller en gespecialiseerd in het gebruik van licht en kleur. Hij werkt vooral met olieverf op doek.

    Zijn schilderijen zijn vaak figuratief en strek geinspireerd door archetypen uit het verleden. Hij houdt zich rechtstreeks bezig met problemen en vragen van onze tijd, vragen waar we ons slechts zijdelings en indirect mee bezig houden. Blu maakt het kijker niet gemakkelijk: de beschouwer ziet vaak werk dat ingewikkelde vragen stelt vanuit eein comfortabele positie. Blu nodigt de kijker uit om deze vragen te bekijken vanuit ongemakkelijke positie.

    Terwijl de storm van do vooruitgang boven ons raast en de mars van het moderne leven ons dagelijks inhaalt, graaft Blu dieper in het verleden. “Kunst is wat we doen, en dat doen vernieuwt en herdefinieert zichtzelf.”

    Het werk van Alexander Blu is vanaf 14 november te zien in het middelste raam van de etalage. Het werk is ook te leen of te koop via de Kunstuitleen. Lees hier meer over het werk en de kunstenaar.

    Over de etalage

    De etalage van het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft in 2024 een tijdelijke bestemming als pop-up Kunstuitleen. Naast het wisselende werk van een Groninger kunstenaar toont de etalage afwisselend werk uit de reguliere kunstcollectie van de Kunstuitleen en de Ateliercollectie – kunst die rechtstreeks uit de ateliers van noordelijke kunstenaars komt en video’s van het werkproces van kunstenaars. 

    Wil je graag een kijkje nemen áchter de etalage? Iedere zaterdag is onze pop-up geopend, van 12-17 uur. Je kan dan kennismaken met een selectie werken uit de Kunstuitleen en je kan er ons KUNST. magazine, kunstrouteboekjes en een speurtocht voor kinderen scoren. Kom langs!

  • Unveiling in Passing

    Unveiling in Passing
    Ruimtelijk werk

    t/m 3 januari 2025, groningen

    De kunstwerken van Henk Kamsma in de Portiersloge in Groningen

  • Annie Vriezen - textielkunst

    Annie Vriezen - textielkunst
    Varia

    t/m 30 maart 2025, Slochteren

    'In het verstilde ligt nog steeds mijn hart'

    Vanaf de Allersmaborg in Ezinge maakt textielkunstenaar Annie Vriezen van de jaren zestig tot negentig geweven kleden, batik en applicaties. Haar werk werd internationaal tentoongesteld en was in trek in Groningen; te zien in kerken, overheidsgebouwen en bij particulieren. Jarenlang heeft Annie's verbeelding de publieke ruimte in Groningen gekleurd. Kunsthistoricus Lili Labouchere prees ‘het kleurgebruik, de rust en het zoeken naar het essentiële, dat uit het werk spreekt’.

    Wars van commercie en mode volgde Vriezen haar eigen pad, geïnspireerd door het Groninger landschap en het leven op de Allersmaborg. In 2024 viert Annie Vriezen haar 90ste verjaardag. Een moment om terug te kijken en haar bijdrage aan de textielkunst van het noorden te vieren. Geïnspireerd door de vele tentoonstellingen die zij in het Koetshuis van de Allersmaborg organiseerde, zet de Fraeylemaborg dit jaar de deuren van het eigen Koetshuis wijd open voor Annie Vriezen. 

  • Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West.

    Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West.
    Varia

    t/m 31 december, Groningen

    Groninger kunstkring De Ploeg in de Watertoren West.

    Van 3 november tot en met 31 december 2024 exposeren twee leden van  de Groninger Kunstkring de Ploeg met schilderijen  in de Watertoren West.

    Silvia Benniks is begonnen met voornamelijk portretschilderen. Op dit moment maakt zij meer werk met als onderwerp  dieren en bloemen, geïnspireerd  op haar vaak verre reizen, soms gecombineerd  met stilleven materiaal. Haar werk komt magisch over door het kleurgebruik en door de onderwerpen in een ongewone situatie te plaatsen. Op haar laatste schilderij zijn twee kolibries te zien, op jacht naar nectar, geïnspireerd op haar laatste reis vorig jaar december in Nicaragua. De combinatie met de enorme papagaai is een mooi contrast tussen groot en enorm klein,  kleurenpracht en beweging.

    Lydia Jonkman(1971) heeft gestudeerd aan de AKI, (Artez) in Enschede en heeft een jaar met een Erasmusbeurs aan de Accademia di Belle Arti gestudeerd. Ze woont in Siddeburen en schildert voornamelijk Gronings land, koeien en bloemen. Daarnaast schildert ze in opdracht oldtimers, huisdieren en landbouwmachines. Haar werk is vrolijk en kleurrijk met een subtiele gelaagdheid in het verfgebruik.

    De opening is op Zondag 3 november van 15.00-17.00 uur. Je bent van harte welkom!

  • Uit de hand gelopen - persoonlijk werk van Gerrit van Houten

    Uit de hand gelopen - persoonlijk werk van Gerrit van Houten
    Tekenen en schilderen

    t/m 12 januari 2025, Groningen

    Het oeuvre van de bekende Groningse schilder Gerrit van Houten (1866-1934) kwam in een relatief korte periode tot stand. Hoewel reeds op jonge leeftijd actief, werd werken door psychische klachten al vroeg nagenoeg onmogelijk. Op zijn 26-ste moest hij worden opgenomen in een inrichting in Santpoort waar hij tot zijn dood zou worden verpleegd. Desondanks bestaat zijn oeuvre uit ongeveer 900 tekeningen, 180 aquarellen en 80 olieverf schilderijen.

    De tentoonstelling in Pictura is samengesteld met werken uit zijn laatste actieve periode in Surhuisterveen. Hij was daar in 1887 opgenomen in een doktersgezin omdat thuis wonen aan het Damsterdiep in Groningen vanwege zijn psychische omstandigheden niet meer mogelijk was.

    Het werk uit deze periode wordt gekenmerkt door een loslaten van conventies. De details gaan overheersen, het overzicht lijkt kwijtgeraakt. Het werk heeft hiermee een heel persoonlijk karakter gekregen en stijgt daarmee uit boven de tijd waarin het tot stand kwam. Het is fascinerend om te zien dat ondanks de psychische worsteling het talent onmiskenbaar blijft, net zoals dit het geval was bij zijn grote tijdgenoot Vincent van Gogh.

  • Annelies Propstra in Atelier Henk Kraayenzank

    Annelies Propstra in Atelier Henk Kraayenzank
    Varia

    t/m 22 december, Groningen

    Annelies Propstra in Atelier Henk Kraayenzank

    In de serie tentoonstellingen 'Gasten' ontvangt Henk Kraayenzank in zijn atelier Annelies Propstra. In deze duotentoonstelling recent werk van Propstra en wat oudere tekeningen van Kraayenzank.

    In haar recente werk, dit keer schilderijen en borduursels, onderzoekt Annelies Propstra onvertelde geschiedenissen, verborgen in houdingen en portretten.

    De tekeningen van Henk Kraayenzank zijn gemaakt in 2002. Na jaren als ontwerper gewerkt te hebben voor talloze theaterproducties, markeren ze zijn terugkeer als autonoom beeldend kunstenaar en zijn zoektocht naar een nieuwe eigen beeldtaal.

    De tentoonstelling is te zien vanaf zondag 3 november tot en met 22 december. Elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.30 uur en op afspraak: 050-3135798. In Atelier Henk Kraayenzank, Visserstraat 40, 9712 CW Groningen

  • Vida - Вода <<< hydroghosts and the murmurs we cannot sea>>> | Radina Kordova & Samantha Pellarini

    Vida - Вода <<< hydroghosts and the murmurs we cannot sea>>> | Radina Kordova & Samantha Pellarini
    Varia

    t/m 1 februari 2025, Bierum

    In de maanden november en december zijn Radina Kordova (Bulgarije) en Samantha Pellarini (Venezuela) als artist-in-residence te gast in de Bierumer School. Op zaterdag 4 januari is de presentatie van hun werkperiode en daarna loopt de expositie nog door tot en met zaterdag 1 februari.

    Met hun project in de Bierumer School gaan beide kunstenaars hun individuele werkpraktijk verbinden rondom thema’s als; watergeheugen, ecologische identiteit, hergebruik, wereldopbouw en mythes. Hun werk ontvouwt zich in het kustlandschap van Bierum, waar het gefluister van de zee, het land en lokale mythes samenkomen in een groter, onderling verbonden narratief. Radina en Samantha streven ernaar speculatieve werkelijkheden te creëren waar ecologisch geheugen en materiële vergankelijkheid verhalen vertellen. Via performatieve geluidslandschappen, sculpturen en installaties evolueert hun werk met het landschap zelf mee.

    Gedurende een twee maanden durende onderzoeks- en ontwikkelingsperiode verzamelen Radina en Samantha natuurlijke en gebruikte materialen van de kustlijnen in de regio, terwijl ze verbinding maken met de lokale menselijke en niet-menselijke omgeving. Tijdens hun verblijf in de Bierumer School navigeren ze door verhalen en ervaringen die te maken hebben met water en landschap. Van sonische archieven tot hydro-geluiden, mythen, materiaalonderzoek en het verzamelen van natuurlijke materialen: elk element vangt en versterkt de stemmen van zowel menselijke als niet-menselijke entiteiten, in relatie tot de transformatie van het gebied.

    Hun onderzoek en werkperiode bij de Bierumer School is onderdeel van het ontwikkelingstraject van het Netwerk Cultuur & Natuur. Door middel van interdisciplinaire samenwerkingen met experts op het gebied van wetenschap, mariene biologie, ecologie en bio materiaalonderzoek geen ze dieper in op de transformatie van het milieu in de regio, in relatie tot historische en huidige menselijke activiteiten aan de kust en op zee.

    De opening van de expositie Vida - Вода <<< hydroghosts and the murmurs we cannot sea>>> vindt plaats op zaterdag 4 januari van 14:00 - 17:00 uur. Bierumer School biedt kunstenaars ruimte voor productie en presentatie en is iedere vrijdag en zaterdag open voor publiek van 14.00 - 17.00 uur. Bierumer School, Hereweg 12, 9906 PE Bierum www.bierumerschool.nl.