Kultuuragenda

De KultuurAgenda is dé culturele agenda van de provincie Groningen. 
Een concert, voorstelling, workshop, netwerkbijeenkomst of tentoonstelling, van amateurkunst tot professionele aanbieders, elke culturele activiteit kan worden toegevoegd.   

Meld jouw activiteit direct hier aan!

Wat zoek je

Wanneer

Filter op:

Gebied
Thema

651 resultaten

 • Dayna Kurtz & Robert Maché

  Dayna Kurtz & Robert Maché
  Muziek overig

  woensdag 29 november, Groningen

  Warm, krachtig en intens
 • MDT Pepernotenfeest

  MDT Pepernotenfeest
  Toneel

  woensdag 29 november, Veendam

  ‘Hoor, wie klopt daar kinderen?’ Dat zijn in dit geval de jongste leerlingen van de Muziek-, Dans- en Theaterschool!
 • CIVIC + Cardigan Inn

  CIVIC + Cardigan Inn
  Muziek overig

  woensdag 29 november, Groningen

  Na een uitverkochte show in de kelderbar eerder dit jaar keert CIVIC dit najaar terug naar VERA voor een show op de Mainstage!

  De Australische band heeft in een tijdperk van onzekerheid de roekeloze intensiteit van proto-punk opnieuw weten uit te vinden. Debuutalbum Future Forecast staat vol nummers die overeenkomen met hun hectische sound die zowel hun zelfbewuste uitstortingen als scherpzinnige observaties over de wereld om hun heen uitdraagt - een dynamiek die groots werd geprezen en gewaardeerd werd door artiesten als punk legende Henry Rollins.

  CIVIC zet met plezier een streep door de grens tussen luide uitspattingen en ongetemde lol uit en brengt hiermee een levendige nieuwe energie in de hedendaagse muziekscene. Komt dat zien!

  Support act Cardigan Inn is een postpunk band die probeert de perfecte balans te vinden tussen verrassende melodieën en pakkende grooves. Geïnspireerd door King Gizzard, Parquet Courts en The Talking Heads heeft dit vijftal uit Amsterdam hun garagerock roots een nieuwe draai gegeven, wat resulteert in een repertoire dat varieert van zachtere popnummers tot langere, energieke composities.

 • Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a. - Smeekbede

  Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a. - Smeekbede
  Toneel

  woensdag 29 november, Groningen

  De geschiedenis achter een opmerkelijke brief
 • Eindejaars Expositie

  Eindejaars Expositie
  Tentoonstelling

  t/m 30 december, Appingedam

  Laat je verrassen door een uitgebreide collectie kunstwerken van getalenteerde kunstenaars, zowel uit binnen- als buitenland. Kunst, kunstzinnig en voor de heb! 
 • Expositie Edith Snoek

  Expositie Edith Snoek
  Tentoonstelling

  wekelijks , Groningen

  Edith Snoek schildert kundig de ambivalentie, schoonheid en kwetsbaarheid die kinderen en adolescenten zo kenmerken. Edith Snoek (1958) studeerde in 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag.
 • Expositie Damster schilders in de schijnwerpers

  Expositie Damster schilders in de schijnwerpers
  Tentoonstelling

  t/m 14 januari 2024, Appingedam

  Appingedam is eeuwenlang een inspiratie voor kunstenaars geweest: de middeleeuwse historie, de sfeervolle stadsgezichten, het water, maar ook het landschap rond Appingedam is vereeuwigd op het doek.
 • Sex Shooter - The Liberation of Sexual Identity

  Sex Shooter - The Liberation of Sexual Identity
  Varia

  t/m 17 december, Groningen

  De titel van deze multimediale installatie is ‘Sex Shooter – The Liberation of Sexual Identity’, een expliciete en confronterende ervaring die alleen geschikt is voor bezoekers ouder dan 18.
 • Workshop schilderen in Sappemeer

  Workshop schilderen in Sappemeer
  Tekenen en schilderen

  t/m 30 december, Sappemeer

  Maak je eigen schilderij in het atelier van Galerie Beeldenkunst!
 • Expositie Metamorfose van een oud boerenland

  Expositie Metamorfose van een oud boerenland
  Tentoonstelling

  t/m 13 april 2024, Appingedam

  Het Groninger landschap verandert razendsnel, dat hebben Pijning en Siegers de afgelopen jaren vastgelegd in pentekeningen en foto's. Daarnaast is er werk te zien van kunstenaarscollectief De Ploeg.
 • Vogel-Vrij

  Vogel-Vrij
  Tentoonstelling

  t/m 14 april 2024, Ter Apel

  Vogel-Vrij is een community-art project van Myrte van Dijk. Het is een kunstinstallatie van duizenden keramische vogels die in de galeries van Museum Klooster Ter Apel voor een bijzondere sfeer zorgen.

  De vogels zijn gemaakt door meer dan 1000 mensen. Voor velen van hen is het moeilijk te begrijpen dat onze handen ons beste gereedschap is. Kunnen onze handen, die zoveel swipen, klikken en typen, precies maken wat we in ons hoofd hebben? Of is er vrijheid van denken en handelen nodig om iets te durven maken?

  Myrte van Dijk wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met boetseren. Dit doet ze door samen vogels van klei te maken. Al die vogels bij elkaar vormen een bijzonder kunstwerk. Elke vogel heeft een eigen karakter. Net als de mens die hem maakt.

 • Grand Tour

  Grand Tour Menkemaborg
  Tentoonstelling

  t/m 31 december, Uithuizen

  Een tentoonstelling met souvenirs, reisattributen en -verhalen over de Groninger elite op reis.
 • Expositie Bart de Roos

  Expositie Bart de Roos
  Tentoonstelling

  t/m 7 januari 2024, Hellum

  Bart de Roos (Groningen, 1950) exposeert van zondag 5 november tot en met zondag 7 januari in Kunst en Cultuurhuis De Ent in Hellum.
  De Roos gaat uit van het traditionele schildersdoek op spielatten. Hij verzaagt ze, perst ze in elkaar en bekleedt ze met schildersdoek of textiel (zakdoeken, oude poetslappen, oude gordijnen). Hierdoor ontstaan onregelmatig gevormde panelen, vaak samen gevoegd tot assemblages. Deze werkwijze leidt tot abstracte wandobjecten.

  Inspiratie vindt De Roos door de kunststroming Zero en Nul, met kunstenaars als Jan Schoonhoven en Armando en hij is beinvloed door conceptuele kunstenaars als Yves Klein en Lucio Fontana.
  De Roos heeft o.m. geexposeerd in Galerie ''De Smederij'' in Sappemeer.

  Bij de opening zorgt het vijfkoppige muziekensemble Thursday@8 voor de muziek. De muziek van Thursday@8 laat zich kenmerken door een diversiteit aan liedjes en muziekstijlen: van covers van Ilse de Lange en Dolly Parton, tot aan covers van de Rainbow Train, The Manhattan Transfer en Pentatonix. Ook zelfgeschreven nummers ontbreken niet aan het repertoire

  De expositie wordt op 5 november rond 14:30 uur met een openingswoord ingeleid door Alida Everts. Zij heeft Bart de Roos gedurende een aantal jaren schilder- en tekenles gegeven.

  De expositie is iedere zondag van 14:00 tot 17:00 uur te bezoeken, uitgezonderd 3, 24 en 31 december a.s.

  De toegang in De Ent is vrij.

 • Expositie in dePortiersloge

  Expositie in dePortiersloge
  Tentoonstelling

  t/m 31 december, groningen

  “Infinity Series” Exhibition
  Exhibition “Infinity Series” by artist Erdem K.Köroglu (aka Erdem Küçükköroğlu) will be open from 15 November – 31 December 2023 in Portiersloge Groningen.

 • Vogel-Vrij

  Vogel-Vrij
  Museum bezoeken

  t/m 14 april 2024, Ter Apel

  Vogel-Vrij is een community-art project van Myrte van Dijk. Het is een kunstinstallatie van duizenden keramische vogels die in de galeries van Museum Klooster Ter Apel voor een bijzondere sfeer zorgen.
 • Dorpswandeling met gids door Adorp

  Dorpswandeling met gids door Adorp Kerk Adorp
  Rondleiding

  t/m 1 september 2024, Adorp

  Adorp is een dorps met een rijke geschiedenis. Een dorpsgids neemt je graag mee op een historische wandeling door dit kleine wierdedorp.
 • Boetseren ver van huis

  Boetseren ver van huis
  Amateurkunst

  t/m 15 december, Groningen

  Op 14 november opent in de hal/entree van VRIJDAG een kleine expositie, gevuld met boetseerwerk van de bewoners van het AZC in Groningen.
 • Expositie

  Expositie
  Tekenen en schilderen

  t/m 30 november, Bedum

  Acryl schilderijen auto art expositie in de Meenschaar Bedum tot eind van november

 • Expositie Mijn stad in het donker

  Expositie Mijn stad in het donker
  Tekenen en schilderen

  t/m 31 januari 2024, Groningen

  Ontdek het nachtelijk stadsleven van Groningen door de ogen van kunstenares Joke Ganzevoort. Niet alleen het bruisende uitgaansleven, maar ook het isolement en de eenzaamheid van de nacht zijn door haar vastgelegd in een serie sfeervolle schilderijen.

 • Panta Rhei

  Panta Rhei
  Tentoonstelling

  t/m 2 december, Hoogezand

  ‘Panta Rhei’ is een pop-up expositie over de gemeente Midden-Groningen. Gebruikmakend van foto’s, korte films, dia projecties, maquettes, samengestelde attributen en objecten gaat lokale kunstenaar Paul Bezuijen op zoek naar de identiteit van deze streek.

  Paul vangt op unieke wijze de schoonheid van deze plek en ziet hoe het beweegt, ook waar het stil lijkt te staan. Behalve de streek is ook de expositie constant in verandering, en elementen zullen worden toegevoegd en weggehaald.

  In het aangrenzende restaurant serveert de Groningse chef Marcel Colijn vegan streetfood gerechten, bereid met lokale producten. Panta Rhei is een totaalervaring waarin de bezoeker door middel van beeld, geluid en smaak wordt meegenomen in de wonderlijke maar herkenbare wereld van Midden-Groningen.

  Van Neckstraat 3 (Oude Agrifirm-loods), Hoogezand.
  Tot 2 december. Vrijdag 16:00-21:00, zaterdag & zondag 12:00-19:00.
  Entree gratis

 • Helemaal (gek op) Brahms concertserie

  Helemaal (gek op) Brahms concertserie
  Klassieke muziek

  t/m 1 juni 2024, Groningen

  Wegens het succes van de 'Helemaal (gek op) Bach' concertserie zal de Groningse celliste Jobine Siekman komend seizoen opnieuw drie keer optreden in de Lutherse Kerk in Groningen. De componist in focus voor seizoen 23/24 is door het publiek verkozen: Brahms!
  Voor solo cello is er geen muziek van Brahms, maar gelukkig heeft hij allerlei prachtige kamermuziek geschreven waarin de cello een mooie rol vervult. Het belooft daardoor een interessante en afwisselend serie te worden, uitgevoerd door Groningse en internationale talenten.
  Op 29 oktober zijn Coraline Groen (viool), Sofie van der Schalie (altviool) en Rik Kuppen (piano) te gast, op 3 februari treedt het Delphine Trio samen met zangeres Marijke Beute op. Ten slotte speelt een nieuw ensemble, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Jobine & Friends, op 1 juni het strijksextet in Bes en andere werken voor die bezetting.
  Als bewonderaar van Bach, maar ook van de cello (hij bespeelde die zelf ook) is Brahms de perfecte voortzetting van de 'Helemaal (gek op).....' serie. Kom met ons meegenieten van de lyrische, ingenieuze composities die soms intiem en dan weer groots en zelfs symfonisch zijn!

  Aanvang eerste concert: zondag 29 oktober 15:00, Lutherse Kerk Groningen. Kaarten per concert €25,-, met korting €20, passe-partout voor alle drie de concerten €60,-, te koop aan de deur of online: www.jobinesiekman.com/brahms

  29 oktober 2023, 15:00 met o.a. Coraline Groen, Rik Kuppen & Sofie van der Schalie
  Sonate nr. 2 voor cello & piano in F groot, op. 99
  Sonate nr. 2 voor viool & piano in A groot, op. 100 (1e & 3e deel)
  ---------------- pauze -----------------
  Pianotrio nr. 1 in B groot, op. 8
  Pianokwartet nr. 3 in c klein, op. 60

  3 februari 2024 - Delphine Trio & zangeres n.t.b.
  Klarinetsonate in Es groot, op. 120
  2 Liederen voor alt, cello & piano, op. 91
  ----------------- pauze ----------------
  Selectie uit korte stukken voor cello & piano
  Klarinettrio in a klein, op. 114

  1 juni 2024 - Strijksextet Jobine & friends
  Strijksextet in Bes groot, op. 18
  A. Schönberg - Verklärte Nacht
  n.t.b. stuk voor strijksextet

 • Expositie Bart de Roos

  Expositie Bart de Roos
  Tentoonstelling

  t/m 7 januari 2024, Hellum

  Expositie Bart de Roos in Kunst en Cultuurhuis De Ent in Hellum

  Bart de Roos (Groningen, 1950) exposeert van zondag 5 november tot en met zondag 7 januari in Kunst en Cultuurhuis De Ent in Hellum.
  De Roos gaat uit van het traditionele schildersdoek op spielatten. Hij verzaagt ze, perst ze in elkaar en bekleedt ze met schildersdoek of textiel (zakdoeken, oude poetslappen, oude gordijnen). Hierdoor ontstaan onregelmatig gevormde panelen, vaak samen gevoegd tot assemblages. Deze werkwijze leidt tot abstracte wandobjecten.

  Inspiratie vindt De Roos door de kunststroming Zero en Nul, met kunstenaars als Jan Schoonhoven en Armando en door kubistische kunstenaars als Yves Klein en Lucio Fontana.
  De Roos heeft o.m. geexposeerd in Galerie ''De Smederij'' in Sappemeer.

  Bij de opening zorgt het vijfkoppige muziekensemble Thursday@8 voor de muziek. De muziek van Thursday@8 laat zich kenmerken door een diversiteit aan liedjes en muziekstijlen: van covers van Ilse de Lange en Dolly Parton, tot aan covers van de Rainbow Train, The Manhattan Transfer en Pentatonix. Ook zelfgeschreven nummers ontbreken niet aan het repertoire

  De expositie wordt op 5 november 14:00 uur geopend door Alida Everts. Zij heeft Bart de Roos gedurende een aantal jaren schilder- en tekenles gegeven.

  De toegang is vrij.

 • Canto Ostinato - Simeon ten Holt

  Canto Ostinato - Simeon ten Holt
  Klassieke muziek

  donderdag 30 november, Groningen

  Op donderdag 30 november om 20.15 uur speelt Pianoduo Scholtes en Janssens het meest populaire klassieke muziekstuk van Nederland, Canto Ostinato, in de Lutherse Kerk in Groningen. Het succesvolle duo brengt een ode aan de componist van dit werk, Simeon ten Holt, die dit jaar 100 jaar oud zou zijn geworden.

  Canto Ostinato staat bekend om de meditatieve en ontspannen sfeer, maar ook om de spannende uitvoeringen die nooit hetzelfde zijn; de musici - op 2 vleugels - kunnen de meer dan 200 verschillende secties namelijk naar willekeur variëren en herhalen.

  Voor wie?
  Van jong tot oud, of je nog nooit een klassiek concert hebt bijgewoond, of een doorgewinterde luisteraar bent: Canto Ostinato is geschikt en interessant voor iedereen. Het concert duurt circa 75 minuten en na afloop is er gelegenheid voor koffie, thee of een borrel. Je kan actief luisteren, maar ook heerlijk ontspannen, alleen of juist samen met vrienden en familie.


  De musici
  Pianoduo Scholtes & Janssens wordt geroemd om hun betoverende klank en intense en energieke optredens. Ze traden wereldwijd op, van New York tot Japan. Hun debuut in de befaamde Carnegie Hall werd door de Amerikaanse pers geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank.'

 • MINOUX

  MINOUX
  Toneel

  donderdag 30 november, Winschoten

  POW WOW bevraagt hoe wij, vanuit verschillende overtuigingen en tradities, zorgen voor onze ouders en ouderen (met dementie). Wat vinden we vanzelfsprekend en wat ervaren we als een opgave? Waar botsen onze overtuigingen en wat kunnen we van elkaar leren? 

  Theatergezelschap MINOUX nodigt je uit voor een feestelijke, vrolijke en vaak ontroerende ontmoeting tussen verschillende generaties. 

  Er komt een dag, dan krommen zij hun rug, vertragen zij hun pas en vernauwt hun wereld.
  Dan draaien de zorgrollen om; epileer je kin of neusgaten, 
  ontwar je de administratie of breng je de soep.
  Dan bel je elke dag even of juist liever nooit.


  Speciaal voor deze voorstelling richtte MINOUX de Bende van Alzheimer op: dansende zeventigplussers, die graag hun mening en vragen delen met het publiek.


  POW WOW is beslist geen traditionele theatervoorstelling, maar een humoristische ‘stamvergadering’ met dans, verhalen en muziek. Een voorstelling waarin je actief mag participeren maar ook een waar je rustig naar mag luisteren, kijken en jezelf verwonderen. POW WOW is een voorstelling die je niet gezien moet hebben, maar is er één waar je bij moet zijn geweest.

  De voorstelling leidt tot verbinding, nieuwe inzichten en het bespreekbaar maken van dit actuele vraagstuk.


  Over POW WOW:

  POW WOW is een geweldige, ontroerende en soms ook confronterende voorstelling. Het zorgt voor een verbinding bij het publiek onderling die ik nog niet eerder zo gezien heb. We hebben een avond gehad waar nog lang over nagedacht en nagepraat is.

  Bosua vermengt moeiteloos hoge en lage cultuur, ze verbindt mensen uit verschillende tradities en culturen en ze weet mensen in het hart te raken door het te hebben over zaken die vaak weggestopt en verborgen blijven. Een ontroerende ode aan alle moedertjes.”

  POW WOW gaat van hard naar zacht, geruststellend naar verontrustend, bitter naar zoet, vrolijk naar droef. Ondanks de zwaarte slaagt de energieke en openhartige Bosua erin om het zowel grappig en luchtig als ontroerend te houden.

  In het theatermagazine dat in mei 2023 is uitgekomen hebben wij een interview met Minou Bosua, de maker van POW WOW staan, het interview valt hieronder te lezen: