Kultuuragenda

De KultuurAgenda is dé culturele agenda van de provincie Groningen. 
Een concert, voorstelling, workshop, netwerkbijeenkomst of tentoonstelling, van amateurkunst tot professionele aanbieders, elke culturele activiteit kan worden toegevoegd.   

Meld jouw activiteit direct hier aan!

Wat zoek je

Wanneer

Filter op:

Gebied
Thema

640 resultaten

  • Wottertied. De inundatie van Groningen

    Wottertied. De inundatie van Groningen
    Film

    woensdag 30 april, Onstwedde

    80 jaar Vrijheid - Wottertied. De inundatie van Groningen.
    Filmdocumentaire over de inundatie 1944-1945 van de provincie Groningen. Een groot deel van onze provincie werd door de Duitse bezetter onder water gezet in een poging de snelle geallieerde opmars tegen te houden. In deze in opdracht van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland gemaakte filmdocumentaire wordt het verhaal verteld en afwisselend beelden van toen en nu getoond. Met originele filmjournalen uit de Tweede Wereldoorlog en schitterende drone opnames van de provincie Groningen nu.

    Ties Groenewold, eigenaar en conservator van het Oorlogsmuseum Middelstum vertelt deze avond over de geschiedenis 1940-1945. Met indrukwekkende beelden uit de oorlogsjaren, met gesprek en mogelijkheid tot het stellen van vragen.
    Inloop vanaf 19:30 uur met koffie/thee. Aanvang programma 20:00 uur.

  • Sylvie Kreusch - + support: CHARLOT

    Sylvie Kreusch - + support: CHARLOT
    Muziek overig

    woensdag 30 april, Groningen

    Sensuele elektronica gecombineerd met mysterieuze indie maakt art-pop
  • Een nacht in de Efteling

    Een nacht in de Efteling
    Toneel

    woensdag 30 april, Veendam

    Spannend als een achtbaan die door een spinnenweb schiet.
  • Hoe van Gogh naar Groningen kwam

    Hoe van Gogh naar Groningen kwam
    Tentoonstelling

    t/m 4 mei, Groningen

    Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum één van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh te zien is geweest.
  • Huizinga meubelen!

    Huizinga meubelen!
    Tentoonstelling

    t/m 13 september, Appingedam

    Deze expositie biedt een unieke inkijk in het verfijnde vakmanschap en de tijdloze ontwerpen van HUIZINGA, wiens werk een belangrijke rol speelde in de Nederlandse meubelgeschiedenis.
  • Expositie Herinneringen aan de bevrijding

    Expositie Herinneringen aan de bevrijding
    Tentoonstelling

    t/m 31 augustus, Appingedam

    Dit jaar staan we stil bij een belangrijk moment in onze geschiedenis: de bevrijding van Appingedam in april 1945. Aan de hand van verhalen, foto’s en objecten brengen we de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in deze stad tot leven.
  • Expositie Kinderen over Vrijheid

    Expositie Kinderen over Vrijheid
    Tentoonstelling

    t/m 3 mei, Appingedam

    Leerlingen van lokale basisscholen wordt gevraagd in tekeningen, verhalen of gedichten uit te beelden wat vrijheid voor hen betekent. De werkstukken worden getoond in De Nicolaï. De leerkrachten zullen vanaf de voorjaarvakantie het thema ’80 jaar vrijheid’ in de klas bespreken.
  • Exposite Tweede Wereldoorlog 1940-1945 'Wat hebben we geleerd?'

    Exposite Tweede Wereldoorlog 1940-1945 'Wat hebben we geleerd?'
    Tentoonstelling

    t/m 24 mei, Loppersum

    De tentoonstelling bestaat uit voorwerpen en documenten die behoren tot de collecties van enkele kenners en verzamelaars, zoals Lopsters Remko Gooijert en Ruben Niehuis. Ties Groenewold van Oorlogsmuseum Middelstum leende een aantal mooie stukken uit.
  • Tentoonstelling Groot Bronswijk met maquettes

    Tentoonstelling Groot Bronswijk met maquettes
    Tentoonstelling

    t/m 3 mei, Wagenborgen

    In een speciaal ingerichte ruimte brengen vrijwilligers Groot Bronswijk tot leven. Bewonder indrukwekkende maquettes, oude wegenstructuren en krijg een unieke blik op de schuilkelders die in de oorlogsjaren werden gebruikt door zowel patiënten als dorpsbewoners.
  • Expositie Edith Snoek

    Expositie Edith Snoek
    Tentoonstelling

    wekelijks , Groningen

    Edith Snoek schildert kundig de ambivalentie, schoonheid en kwetsbaarheid die kinderen en adolescenten zo kenmerken. Edith Snoek (1958) studeerde in 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag.
  • Podwalk: hoe Van Gogh naar Groningen kwam

    Podwalk: hoe Van Gogh naar Groningen kwam
    Tocht

    t/m 5 mei, Groningen

    Tijdens deze wandeling zul je al luisterend meer leren over Groningen aan het einde van de 19e eeuw. De stad was in die tijd namelijk een sprankelende plek vol met nieuwe gebouwen, ideeën en veel kunst en cultuur.
  • 80 jaar Vrijheid Eemsdelta

    80 jaar Vrijheid Eemsdelta
    Film

    t/m 4 mei, Delfzijl

    In de week van 28 april tm 3 mei zendt Omroep Eemsdelta op haar tv kanaal (ziggo kanaal 46 en kpn kanaal 1501) de documentaire "80 jaar Vrijheid Eemsdelta uit.
  • Hoe Van Gogh naar Groningen kwam

    Hoe Van Gogh naar Groningen kwam
    Varia

    t/m 5 mei, Groningen

    Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum één van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh te zien is geweest. Het Groninger Museum vertelt met de expositie Hoe Van Gogh naar Groningen kwam het verhaal van eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten, die vanaf 1896 de moderne kunst naar het Noorden haalden. Niet alleen is er werk van Van Gogh te zien, maar ook van Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Theo van Hoytema, Henri de Toulouse-Lautrec en vele anderen.

  • Binnenkort in de Kunstuitleen: Anika Mariam Ahmed - All about love

    Binnenkort in de Kunstuitleen: Anika Mariam Ahmed - All about love
    Varia

    t/m 31 mei, Groningen

    Van 17 april t/m 31 mei presenteert Kunstpunt Groningen de solotentoonstelling All about love van kunstenaar Anika Mariam Ahmed. In haar schilderijen vangt Ahmed de schoonheid van het alledaagse: de warme gloed van de middagzon, kleurrijk wasgoed aan de lijn en het spel van licht in verschillende seizoenen. Haar schilderijen laten de schoonheid zien in ogenschijnlijk eenvoudige scènes en nodigen de kijker uit om stil te staan bij het moment.

    Sinds de geboorte van haar zoon heeft Ahmed een nieuwe blik op de wereld gekregen. Wat echt belangrijk is, komt naar voren, terwijl de rest vervaagt. Deze ontwikkeling weerspiegelt zich in haar schilderijen, waarin warmte, zorgzaamheid en aandacht voor detail centraal staan. Schilderen is voor haar een taal zonder woorden, waarin eenvoud en levenslust samenkomen en waarin ze een ode brengt aan de kleine, betekenisvolle momenten van het leven.

    All about love

    All about love is van 17 april t/m 31 mei te zien in de Cella expositieruimte van Kunstpunt Groningen. Bezoekers kunnen niet alleen genieten van de kunst van Anika Mariam Ahmed, maar ook haar favoriete werken uit de Kunstuitleen bekijken in ‘De keuze van Anika’. Ze koos werken die haar raken door hun eenvoud en aandacht voor het alledaagse: “Deze werken vieren het visuele spel van compositie, kleur, vorm en licht in onze dagelijkse omgeving.”

    Over Anika Marian Ahmed

    Anika Mariam Ahmed (1988, Dhaka, Bangladesh) woont en werkt in Groningen. Ze studeerde aan het Frank Mohr Institute en de Universiteit van Dhaka. In 2016 won ze de Buning Brongers Prijs voor jonge kunstenaars, de grootste particuliere kunstprijs van Nederland. Haar werk was eerder te zien in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Dhaka en is opgenomen in verschillende privécollecties en de collectie van het UMCG. Daarnaast is ze docent en betrokken bij kunstinitiatieven zoals Kunsthuis SYB.

    Ateliercollectie: Solo

    De tentoonstelling All about love maakt deel uit van de Ateliercollectie-serie, waarmee Kunstpunt Groningen kunstwerken direct uit het atelier van noordelijke kunstenaars presenteert. Met deze serie ondersteunt Kunstpunt kunstenaars in hun beroepspraktijk en biedt tegelijkertijd een wisselend aanbod voor kunstleners.

  • Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes

    Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes
    Varia

    t/m 1 juni, Groningen

    Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? In de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes krijg je een blik achter de schermen van het museum. Er zijn – naast de Lentetuin van Vincent van Gogh – veel meer mooie collectiestukken van onder meer Anton Corbijn, Iris van Herpen, Jeff Koons, Alessandro Mendini, Odilon Redon en Peter Paul Rubens te zien.

  • Wahlverwandtschaft

    Wahlverwandtschaft
    Varia

    t/m 25 mei, Groningen

    Je hebt bloedverwantschap en je hebt zelfgekozen verwantschap, oftewel met een mooi Duits woord: Wahlverwandtschaft. Rond dat begrip maakt Mirjam Veldhuis van 21 april tot en met 25 mei een tentoonstelling met zes collega kunstenaars, met wie ze zich, soms al lang, soms meer recent, verbonden voelt. In het hele pand van Pictura kunt u genieten van deze verwantschappen, soms bijna letterlijk dan weer losser en intuïtiever te begrijpen. De zeven vrouwelijke kunstenaars bedienen zich van een breed scala aan disciplines en technieken. Zo zijn er foto’s, films, grafiek, installaties en sculpturen van textiel en keramiek, schilderijen, tekeningen en kostuums of ‘wearables’.
    De gekozen verwantschap laat zich in verschillende thema’s zien. Zo is er bij zes van hen een sterke hang naar het (bloem)stilleven en de natuur, is eten zelden ver weg, wordt de vrouwenwereld van het huishouden en de nadruk op een presentabel huis op de hak genomen. Zeker drie van hen hebben een bovengemiddelde behoefte vazen en potten te maken of af te beelden, zowel functioneel als ontdaan van functie en slechts getoond als een ruimtelijk concept, of als metafoor voor het lichaam. Trauma’s worden bezworen, soms door het tonen van de absolute leegte, het nabeeld van een boswandeling, een onbalans of kleine imperfecties in sculpturen, soms door rekwisieten in te zetten die een absurde maar ook ongemakkelijke  situatie helpen te creëren.
    De deelnemende kunstenaars zijn: Udona Boerema, Sian Bonnell, Alida Everts, Mella Jaarsma, Jet van Oosten, Mirjam Veldhuis en Merel Wendt.

    Mirjam Veldhuis geeft op 3 en 24 mei een rondleiding over de tentoonstelling. 
    Aanvan 13 uur en vooraf aanmelden via info@pictura-groningen.nl

  • Veendam viert 80 jaar Vrijheid met uitgebreid herdenkings- en feestprogramma

    Veendam viert 80 jaar Vrijheid met uitgebreid herdenkings- en feestprogramma
    Varia

    t/m 5 mei, Veendam

    In 2025 vieren we 80 jaar vrijheid en ook in Veendam wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. In de gemeente Veendam wordt van 5 april tot 5 mei een reeks bijzondere activiteiten georganiseerd. Het programma omvat herdenkingen, lezingen, tentoonstellingen en muziekoptredens.
  • Wahlverwandtschaft

    Wahlverwandtschaft
    Ruimtelijk werk

    t/m 25 mei, Groningen

    Je hebt bloedverwantschap en je hebt zelfgekozen verwantschap, oftewel met een mooi Duits woord: Wahlverwandtschaft. Rond dat begrip maakt Mirjam Veldhuis van 21 april tot en met 25 mei een tentoonstelling met zes collega kunstenaars, met wie ze zich, soms al lang, soms meer recent, verbonden voelt. In het hele pand van Pictura kunt u genieten van deze verwantschappen, soms bijna letterlijk dan weer losser en intuïtiever te begrijpen. De zeven vrouwelijke kunstenaars bedienen zich van een breed scala aan disciplines en technieken. Zo zijn er foto’s, films, grafiek, installaties en sculpturen van textiel en keramiek, schilderijen, tekeningen en kostuums of ‘wearables’.
    De gekozen verwantschap laat zich in verschillende thema’s zien. Zo is er bij zes van hen een sterke hang naar het (bloem)stilleven en de natuur, is eten zelden ver weg, wordt de vrouwenwereld van het huishouden en de nadruk op een presentabel huis op de hak genomen. Zeker drie van hen hebben een bovengemiddelde behoefte vazen en potten te maken of af te beelden, zowel functioneel als ontdaan van functie en slechts getoond als een ruimtelijk concept, of als metafoor voor het lichaam. Trauma’s worden bezworen, soms door het tonen van de absolute leegte, het nabeeld van een boswandeling, een onbalans of kleine imperfecties in sculpturen, soms door rekwisieten in te zetten die een absurde maar ook ongemakkelijke situatie helpen te creëren.
    De deelnemende kunstenaars zijn: Udona Boerema, Sian Bonnell, Alida Everts, Mella Jaarsma, Jet van Oosten, Mirjam Veldhuis en Merel Wendt.

  • Nu te zien aan de nieuwe markt: Anne van Twillert

    Nu te zien aan de nieuwe markt: Anne van Twillert
    Varia

    t/m 1 mei, Groningen

    In de pop-up raamgalerie van de Kunstuitleen aan de Nieuwe Markt staat elke drie weken het werk van een andere Groninger kunstenaar centraal. De komende weken is het werk van Anne van Twillert te zien. 

    Anne van Twillert (Usquert) studeerde in 2002 af aan de kunstacademie te Groningen. Na jaren gewerkt te hebben als illustrator en vormgever (kinderboeken, grote kaartenbedrijven, ze bracht o.a. drie kookboeken uit) is ze steeds meer gaan schilderen. Nu is Anne fulltime in haar atelier aan huis te vinden. Haar verhalen ontstaan, terwijl ze schildert of tekent. Huizen en vogels keren vaak terug in haar kleurrijke verhalen op doek.

    Het werk van Anne van Twillert is te zien vanaf 3 april in het middelste raam van de etalage. Het werk is ook te leen of te koop via de Kunstuitleen. Lees hier meer over het werk en de kunstenaar.

    Over de etalage
    De etalage van het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke bestemming als pop-up Kunstuitleen. Naast het wisselende werk van een Groninger kunstenaar toont de etalage afwisselend werk uit de reguliere kunstcollectie van de Kunstuitleen en de Ateliercollectie – kunst die rechtstreeks uit de ateliers van noordelijke kunstenaars komt en video’s van het werkproces van kunstenaars. 

  • Doorlopende tentoonstelling Y2 aan de Nieuwe Markt

    Doorlopende tentoonstelling Y2 aan de Nieuwe Markt
    Varia

    t/m 12 mei, Groningen

    Welkom in Y2 Centrum bij de doorlopende, maar recent sterk gewijzigde tentoonstelling  met werk van Edwin van Heijningen, eric setz, Greg Que, Kris Molema, Leslie Kamps, Michel Maldonado, Suzanne Bodde, Wessel Kamps en Tanja de Haan. Deze tentoonstelling is te bezoeken op vrijdagen tussen drie en vijf uur en op zaterdagen tussen twee en vijf uur. De ingang is aan de Nieuwe Markt, we delen de ingang met de Kunstpunt Pop-up galerie.

    Y2 Centrum bestaat nu (bijna) een jaar. Tijdens die periode hebben meer dan 3500 mensen de tentoonstelling en/of één van de bijna dertig (muziek-)aktiviteiten bezocht.

    Het plan is dat deze opstelling tot half mei is te zien. Daarna wordt plaats gemaakt voor 10 jaar Y2 met een opening op zaterdag 7 juni.

  • Expositie Han Pijs - Schilderijen met een vleugje magie

    Expositie Han Pijs - Schilderijen met een vleugje magie
    Tekenen en schilderen

    woensdag 30 april, Groningen

    Expositie in de tuinkamer van Buurtcentrum Oranjewijk.
    Han Pijs schildert kleurige, herkenbare natuurtaferelen. Maar ze zijn tegelijkertijd raadselachtig, bijna magisch. Waarom speelt een accordeonist in het bos? Wat doen die lakens in de Alpen? Waar leidt die slingerweg naartoe? Je fantaseert er als kijker je eigen verhaal bij.

  • Opening expositie Visvrouwen en Kabeljauw van Titi Zaadnoordijk

    Opening expositie Visvrouwen en Kabeljauw van Titi Zaadnoordijk
    Tentoonstelling

    t/m 30 juni, Zoutkamp

    Opening zaterdag 12 april 15.00 - 17.00 door Berend Zwart, voorzitter van het Visserijmuseum in Zoutkamp en door de Garnalenkoningin.
    De tentoonstelling Visvrouwen en Kabeljauw gaat over hardwerkende mensen en hun passie,
    over de rauwe werkelijkheid van het bestaan,
    over vis, klederdracht en karakter.
    De waterkaarten bedrukt met vismannen, in aanbidding, dan wel gevangen in een vissenlijf, vertonen de sporen van de vorige gebruikers. Het verleden is voelbaar.
    In het Visserijmuseum in Zoutkamp zijn een aantal kleine werkjes te zien en te koop.
    Voor meer informatie: www.titi.nl.
    Bezoeken kan op afspraak: bel of app Iris op 06-10242231.

  • TIM CIERPISZEWSKI: FLOOOW AGAIN

    TIM CIERPISZEWSKI: FLOOOW AGAIN
    Varia

    t/m 2 mei, Groningen

    🍾 Opening: vrijdag 21 maart, 17 uur

    Het tentoonstellingsproject van Tim Cierpiszewski (1978, DE) in OFF HOOK is gebaseerd op een van zijn boekwerken getiteld GO WITH THE FLOOOW, een verkenning van de modernistische werken van Piet Mondriaan.  Voor dit boekwerk downloadde hij verschillende beelden uit het collectieve sociale beeldbewustzijn (het internet), die hij vervolgens remixte en samplede tot nieuwe geconstrueerde beelden.

    Het werk van Tim Cierpiszewski is zowel een conceptueel onderzoek naar beeldproductie op het World Wide Web en het creëren van archieven, als een architectuur gerelateerd werk.

    Al tijdens zijn studie aan de Kunstacademie van Düsseldorf en de Kunstacademie van Münster hield Tim Cierpiszewski zich intensief bezig met architectuur, ruimte, oppervlak, lijn en kader. Door gebruik te maken van verschillen, herhalingen, superposities en complexe patronen, creëert hij driedimensionale werken die reageren op beelden in de vorm van boeken. Uit deze complexe boekwerken ontstaan prints, paneelschilderijen en muurwerken, die op hun beurt weer verwijzen naar de ruimte die hij tot zijn beschikking heeft.

    Naast talrijke solo- en groepstentoonstellingen in verschillende landen is hij ook betrokken geweest bij talloze projecten als curator. Voor deze tentoonstelling wordt er op initiatief van OFF HOOK een nieuwe zeefdruk in oplage van Tim Cierpiszewski vervaardigt in samenwerking met Zeefdruk Atelier Hogeland in Warffum.

  • Siemen Dijkstra - de ziel van het landschap

    Siemen Dijkstra - de ziel van het landschap
    Tentoonstelling

    t/m 22 juni, Ezinge

    ‘Landschap is mijn religie’, aldus Siemen Dijkstra (1968). Hij voelt zich sterk verbonden met het rurale landschap van Groningen en Drenthe. Dat is terug te zien in zijn werk. Dijkstra maakt, zoals geen ander dat kan, kleurenhoutsneden van de natuur om hem heen. Hierbij is hij constant op zoek naar de ziel van het landschap en wil hij de eigenheid van een gebied vangen voordat die is verdwenen. Met zijn kunst doet hij een beroep op de kijker: heb eerbied voor de natuur!

    Siemen Dijkstra is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij werd gestimuleerd om buiten te tekenen. Dat deed hij dan ook voor het eerst in deze regio. Hij is hier nog geregeld te vinden, zoals op het Uithuizer Wad, waarvan hij een serie houtsneden heeft gemaakt.
    Dijkstra woont in Dwingeloo en is ook opgegroeid in Zuidwest-Drenthe. Dit voor hem zo vertrouwde landschap, waarin hij de bezieling extra ervaart, vormt de grootste inspiratiebron voor zijn werk.
    Het werk van Siemen Dijkstra wordt gewaardeerd in binnen- en buitenland. Onlangs won hij de gerenommeerde grafiekprijs Mario Avati van de Académie des Beaux-Arts in Parijs (2021) en de Culturele Prijs Drenthe (2022).

    Ezinge is het oudste permanent bewoonde dorp van Nederland en ligt in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. ‘Het cultuurlandschap van Middag-Humsterland bestond al in het wierdengebied toen de huidige Randstad van Nederland nog een ontoegankelijk veenmoeras was’, aldus Jan Delvigne, grondlegger van Museum Wierdenland. Reden genoeg om in deze tentoonstelling ook op zoek te gaan naar de ziel van dit meer dan 2500 jaar oude landschap. Tevens wordt verkend hoe dit erfgoed te laten bestaan naast een vitaal platteland.