Kultuuragenda

De KultuurAgenda is dé culturele agenda van de provincie Groningen. 
Een concert, voorstelling, workshop, netwerkbijeenkomst of tentoonstelling, van amateurkunst tot professionele aanbieders, elke culturele activiteit kan worden toegevoegd.   

Meld jouw activiteit direct hier aan!

Wat zoek je

Wanneer

Filter op:

Gebied
Thema

927 resultaten

 • Rondleiding museum Helmantel

  Rondleiding museum Helmantel
  Rondleiding

  25 juli, 8 augustus en nog 6 dagen, Westeremden

  Gedurende het museumseizoen worden er op een aantal donderdagen in Museum Helmantel exclusieve rondleidingen inclusief lunch georganiseerd. 
 • Kinderbiënnale Groninger Museum

  Kinderbiënnale Groninger Museum
  Kinderen

  t/m 3 november, Groningen

  De grote internationale Kinderbiënnale 2024, vol met kleurrijke kunstwerken van Nederland tot aan Singapore. Kom jij ook opnieuw kijken, doen en verwonderen?
 • Langs de kerken van Helmantel

  Langs de kerken van Helmantel
  Tentoonstelling

  t/m 2 november, Westeremden

  Dat middeleeuwse kerken een grote inspiratiebron zijn voor Henk Helmantel is te zien tijdens de tentoonstelling “De Kerken van Helmantel”. Meerdere van deze kerken staan in de nabije omgeving van Westeremden en zijn zeer de moeite waard om zelf op de fiets of met de auto te bezoeken.
 • Expositie Edith Snoek

  Expositie Edith Snoek
  Tentoonstelling

  wekelijks , Groningen

  Edith Snoek schildert kundig de ambivalentie, schoonheid en kwetsbaarheid die kinderen en adolescenten zo kenmerken. Edith Snoek (1958) studeerde in 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag.
 • Het zijn de houten (s)

  Het zijn de houten (s)
  Tentoonstelling

  t/m 7 december, Appingedam

  Ontdek de fascinerende nalatenschap van de Van Houten familie in de tentoonstelling ‘Het zijn de Van Houten (s)’. Vier opmerkelijke individuen, geboren en getogen in de stad Groningen en later deels verhuisd naar het westen van het land.
 • Ontdek de Zomerexpositie

  Ontdek de Zomerexpositie
  Tentoonstelling

  t/m 21 september, Appingedam

  Artchoices Kunstuitleen Galerie & Cadeauwinkel, presenteert een fascinerende wisselende collectie schilderijen die de zintuigen prikkelt en de geest inspireert.
 • Expositie Ode aan de oogst

  Expositie Ode aan de oogst
  Tentoonstelling

  t/m 13 oktober, Appingedam

  Het thema wordt kleurig en dynamisch verbeeld met schilderijen van kunstschilder Huib van der Stelt uit Huizinge: wuivend graan, bijenkasten, geploegd land...het vertrouwde beeld van het Groninger land.
 • Expositie Van onderwijs naar ambacht

  Expositie Van onderwijs naar ambacht
  Tentoonstelling

  t/m 3 november, Delfzijl

  De expositie 'Van onderwijs naar ambacht' toont een zeldzaam bewaard gebleven collectie schoolmateriaal uit de 18e tot vroeg 20ste eeuw.
 • tentoonstelling

  tentoonstelling
  Streektaal

  t/m 3 november, leens

  Ede Staal: mijn Groningen – mien Grunnen
  Beleef Groningen met de muziek van Ede Staal in je oren, terwijl je in het landschap bent dat Ede bezingt of er in vogelvlucht over vliegt. Dat is een bijzondere ervaring. Zie de lucht boven ‘Oethoezen’*, de weg naar ‘Klooster’ en het torentje van ‘Spiek’. Het Ede Staal belevingscentrum is een vast onderdeel in het verhaal van Verhildersum. Ieder jaar verandert er iets. Dit jaar zijn er 2 nieuwe liedjes in de VR-beleving! Kom en geniet van de VR-beleving van Groningen met Edes muziek, landschap en taal.

  En wilt u nog meer van Ede Staal en de omgeving beleven? Maak dan de wandeling 'In de voetsporen van Ede Staal', desgewenst met zijn muziek of de podcast van RTV Noord (9 km).

 • Kunst in Kerkenpad, juli 2024

  Kunst in Kerkenpad, juli 2024
  Tentoonstelling

  t/m 28 juli, Marum

  Ook dit jaar worden in de historische kerken van Marum, Nuis, Niebert, Noordwijk, Grootegast en Tolbert weer kunstexposities gehouden. Elke zaterdag- en zondagmiddag gedurende de maand juli van 13.30 – 17.00 uur zijn de kerken hiervoor geopend. Alleen op zaterdag 20 juli is de kerk in Marum niet open. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De plaatselijke commissies van deze Groninger Kerken heten u van harte welkom.

  In de kerk van Marum exposeert Henk Oosterloo. Toen Henk pensioen kreeg is hij gaan schilderen en bleek hij een natuurtalent. Hij maakt vooral realistische schilderijen met olieverf op canvas of op houtpaneel. Landschappen en dieren zijn een terugkerend thema in zijn werk. Zijn werk is vaak krachtig en contrastrijk.

  In de kerk van Noordwijk laat Bineke Pietersen haar keramiek zien. Haar hele leven is ze al geboeid door het werken met klei en te spelen met vorm, kleur en textuur. Vissen vormen een dominante rol in haar werk. Door te combineren met andere materialen zoals papier, draad, glas en vilt heeft deze uitbreiding van materiaalgebruik haar weer geïnspireerd tot andere onderwerpkeuzes. Deze andere onderwerpen hebben haar werk verder ontwikkeld zodat er een breed en veelzijdig palet ontstond.

  In Nuis is het werk van Edwin Grissen te zien. Hij is een schilder van maritieme onderwerpen maar beschouwt zichzelf ook als een natuurschilder. Zijn schilderijen zijn naturalistisch, soms meer Romantisch, maar altijd met een losse zwierige toets. Ook schildert hij vaak de stad Groningen en daarnaast avonturen van een muis genaamd Hero.

  In Niebert zijn de werken van Ruben Postema, Ineke Kroese en Joeki Blom te zien.
  De schilderijen van Ruben Postema zijn vooral geïnspireerd op klassieke en traditionele schilderkunst. Hij schildert graag realistische maar mystieke voorstellingen waarin de focus ligt op de lichtinval.
  Ineke Kroese boetseert graag objecten in abstracte vormgeving en heeft zich hiernaast gespecialiseerd in het vormgeven van paarden in klei. Na de 1e keer bakken wordt de klei afgewerkt met oxides of glazuur waarna het nogmaals wordt gebakken. Soms in de zaagseloven met het gebruik van planten.
  Joeki Blom laat een aantal objecten zien die een combinatie zijn van hard en zacht. Harde materialen als hout en steen in combinatie met vilt of draadstructuren. Deze manier van werken versterkt het gevoel van kwetsbaarheid van zachte materialen.

  In Grootegast doen de cursisten van Kunsterf Warempel met hun docent Annet Pool mee. Kunsterf Warempel is een atelier aan de Onderneming in Grootegast. De cursisten hebben gewerkt aan schilderijen met het thema Verbinding in Contrast.

  In Tolbert is het werk van Elisabeth Donkers en Monique Claessen te zien.
  Elisabeth Donkers gaat op zoek naar levensverhalen met diepgang en een gouden rand van waarheid. "Cirkelen” is het onderwerp wat Elisabeth steeds inspireert. Dit staat voor alles wat ontwikkelt door herhaling. Het staat symbool voor het verloop van een mensenleven en de beweging "van-binnen-naar-buiten" waar donker en licht een hoofdrol hebben.
  Monique Claessen exposeert schilderijen en miniaturen in olieverf en/of acryl. Realistische en abstracte werken maar ook naaktportretten en details van vrouwelijk naakt en het naaktsilhouet als landschap.

  Adressen van de kerken:
  Noorderringweg 41, Marum
  Westerweg 2, Noordwijk
  Nieuweweg 29, Nuis
  Molenweg 90, Niebert
  Rondweg 21, Grootegast
  Hoofdstraat 48, Tolbert

  Info: www.romaansekerkmarum.nl.

 • Portiersloge Groningen

  Portiersloge Groningen
  Tentoonstelling

  t/m 30 augustus, groningen

  Roland Orépük (Parijs, 23 juli 1950 – aldaar, 28 november 2023) was een Frans kunstschilder en grafisch ontwerper.
  Roland Orépük werd geboren in Briançon op 23 juli 19501 allochtone ouders. Zijn vader, Pools, werd geboren in Brest-Litovsk. Zijn moeder, Duitse, werd in maart geboren (Baden-Württemberg).
  Al op zeer jonge leeftijd ontwikkelde hij een passie voor tekenen en reproduceerde hij de personages uit de strips van het Belgische weekblad Robbedoes. Als tiener ontdekte hij de schilderkunst, die hij als autodidactisch kunstenaar verkende. Later leerde hij graveren door de cursussen van Jean-Marie Estèbe te volgen als gratis auditor aan de École supérieure d'art de Grenoble (1977-1980).

 • Wandeling met dorpsgids door Adorp

  Wandeling met dorpsgids door Adorp Kerk Adorp
  Rondleiding

  t/m 1 september, Adorp

  Adorp is een dorps met een rijke geschiedenis. Een dorpsgids neemt je graag mee op een historische wandeling door dit kleine wierdedorp.
 • Expositie Gerda Onnes

  Expositie Gerda Onnes Paardenbloemen - Gerda Onnes
  Tentoonstelling

  t/m 14 oktober, Rottum

  De schilderijen van Gerda Onnes zijn geïnspireerd door alledaagse momenten. Of het nu gaat om paardenbloemen in haar tuin, de onverwachte muis in haar kamer, mensen die genieten op een terras, of de luchten boven het Hogeland en de kwelders bij Noordpolderzijl, elk werk vertelt een uniek verhaal.
 • 200 jaar reddingwezen - Redders op zee

  200 jaar reddingwezen - Redders op zee Mees Toxopeus
  Tentoonstelling

  t/m 31 oktober, Zoutkamp

  Redders trotseren vrijwillig de gevaren als anderen zich haasten om een veilige haven te vinden. Expositie over de reddingsgeschiedenis in het oostelijk waddengebied met speciale aandacht voor Mees Toxopeus, pionier van de zelfrichtende motorreddingboot.
 • Door de bomen

  Door de bomen
  Tentoonstelling

  t/m 22 september, Slochteren

  Het park van de Fraeylemaborg is een rijksmonument; een aangelegd park van nationaal belang, dat behouden moet blijven. Waarom eigenlijk, wat maakt het zo bijzonder? En hoe behoud je een levend monument?
  Het landgoed om de Fraeylemaborg is een zorgvuldig aangelegd park waar ontwerpen uit verschillende eeuwen naast elkaar voortbestaan. Met behulp van historische kaarten van onder andere tuinarchitect L.P. Roodbaard en beeldende kunst krijgt de bezoeker een beeld van de Franse barok en Engelse landschapsstijl.
  Er wordt al eeuwenlang hard gewerkt in het park. Een film uit circa 1950 toont hoe het kappen en transport van hout in zijn werk ging. Speciaal voor de expositie is ook een nieuwe film gemaakt die inzicht geeft in het huidige beheer van het park en de lastige keuzes achter de schermen.
  Het park is ook een plek waar mensen samenkomen, van de bekende Dikke Boom tot de zendingsfeesten. De herinneringen van borg- en buurtbewoners en bijzondere voorwerpen tonen de enorme veelzijdigheid van de beleving, inclusief werk van kunstenaars Wilco van der Laan, Adri Wolters, Reinder Homan en meer. Zie het zo bekende Slochterbos met andere ogen.

 • Molukse tentoonstelling 'Ik ben ver weggereisd'

  Molukse tentoonstelling 'Ik ben ver weggereisd'
  Tentoonstelling

  t/m 15 september, Finsterwolde

  BETA BERLAYAR JAUH 'Ik ben ver weggereisd' Deze zomer is een bijzondere tentoonstelling in de Stefanuskerk te zien over de Molukse gemeenschap vanuit Carel Coenraadpolder en Mantinge!
 • Met De Ploeg in de stilte

  Met De Ploeg in de stilte
  Tentoonstelling

  t/m 15 september, Ter Apel

  Groninger kunstkring De Ploeg exposeert van 28 april tot en met 15 september 2024 in Museum Klooster Ter Apel met de tentoonstelling 'Met De Ploeg in de stilte'. Stilte speelt in het kloostergebouw een belangrijke rol. Maar wat betekent stilte voor de kunstenaar? Is stilte nodig om een schilderij te maken? En wat betekent het voor de kijker? Kan je stilte ervaren door naar kunst te kijken? En moet het eigenlijk stil zijn in een museumzaal? Twaalf leden van Groninger kunstkring De Ploeg en twee gastexposanten stellen werk tentoon met stilte als inspiratiebron.

 • Open Podium Live muziek

  Open Podium Live muziek
  Concert

  t/m 14 december, Winschoten

  Op zaterdagmiddagen organiseert Lunchroom De Zoete Engel aan de Kleine Bosstraat nummer 1 in Winschoten kleine lunchconcerten met live muziek, variërend van klassiek tot pop en jazz.
 • Expositie

  Expositie
  Fotografie

  t/m 3 november, leens

  Expositie Harry Cock Blik op het noorden
  REDDENDE ALLEDAAGSHEID
  Rond 1980 begon Harry Cock met fotograferen in opdracht. Doordat hij in Assen woont, kreeg hij logischerwijs veel opdrachten in het noorden van Nederland. Ogenschijnlijk bepaalden de opdrachtgevers wat en hoe er gefotografeerd werd. Maar, wat je fotografeert ben je zelf. Tot dit inzicht kwam hij in de begintijd van zijn loopbaan als journalistiek en documentair fotograaf.

  ‘Veel journalistieke onderwerpen waren fotografisch niet interessant, maar omdat ik toch ter plekke was en vaak lang moest wachten op het moment suprême, richtte ik mij op dingen er omheen. De vraag om dingen en gebeurtenissen vast te leggen verplaatste zich naar het persoonlijke. Vanaf de jaren tachtig legde ik mijzelf op een dagboek bij te houden. De dagboekfoto’s heb ik Reddende Alledaagsheid genoemd.’
  Beelden uit de dagboeken zijn samengebracht in deze tentoonstelling in het Koetshuis van Museum Borg Verhildersum. De beelden verhalen over de veranderingen die onontkoombaar plaatsvinden in het noorden van Nederland.
  (Entreekaartje Verhildersum geeft toegang tot de Borg, het Koetshuis, Arbeidershuisje en de Expositieboerderij)

 • Meezingcafé in Beijum

  Meezingcafé in Beijum
  Muziek overig

  t/m 18 december, Groningen

  𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗲𝗸, 𝗵𝗲𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗲𝘃𝗲𝗿𝗴𝗿𝗲𝗲𝗻𝘀 𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗼𝗼𝗽 𝗴𝗲𝘇𝗲𝗹𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱, 𝗱𝗮𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲̈𝗻𝘁𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗲𝘇𝗶𝗻𝗴𝗰𝗮𝗳𝗲́!

  Jong en oud zingt uit volle borst mee met Ede Staal, The Rolling Stones en verschillende verzoeknummers. Er is live muziek, de songteksten worden op een groot scherm geprojecteerd en de bar is geopend.

  In Beijum wordt elke maand een Meezingcafé georganiseerd in het Trefpunt. Zing lekker mee in de zaal of door de microfoon onder begeleiding van een pianist!

  𝗪𝗮𝗻𝗻𝗲𝗲𝗿
  Elke laatste woensdag van de maand. (28 februari, 27 maart, 24 april, 29 mei, 26 juni, 25 september, 30 oktober, 27 november en 18 december)

  𝗧𝗶𝗷𝗱
  20.00 - 22.00 uur

  𝗟𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲
  Wijkcentrum Trefpunt

  𝗧𝗼𝗲𝗴𝗮𝗻𝗴
  GRATIS

 • Expositie Tijdstudies van Leka Dereviankina

  Expositie Tijdstudies van Leka Dereviankina
  Ruimtelijk werk

  t/m 27 juli, Bierum

  De Oekraïense beeldend kunstenaar Leka Dereviankina is gastkunstenaar in de Bierumer School, waar ze nieuw werk maakt en presenteert in een poging vat te krijgen op tijd.

  Leka Dereviankina is een interdisciplinaire kunstenaar: ze maakt tekeningen en combineert ze met schilderijen en collages, sculpturen en video-installaties.

  Het fascineert haar om tijd op verschillende manieren vast te leggen in beelden. Naast tekeningen gebruikt ze bijvoorbeeld video-opnamen als ruw materiaal om mee te experimenteren. Zo begon ze vorig jaar een samenwerking met twee atoomwetenschappers, in een poging meer greep te krijgen op de begrippen tijd en ruimte. Als kunstenaar zoek ze daarin vooral de grenzen èn de verbindingen tussen wetenschap en kunst.

  ‘Wat is tijd? We zijn ons ervan bewust, we voelen het en zien wat tijd doet in de wereld om ons heen. Tijd geeft het begin en einde aan van alles om ons heen, of toch niet? We weten het niet helemaal zeker... Ik denk dat er nog zoveel te ontdekken valt in het concept "tijd". En natuurlijk heb ik zelf tijd en focus nodig voor mijn verkenningsreis over tijd. De residency in de Bierumer School geeft mij een prachtige en unieke kans om een lange periode op mijn werk te concentreren.’

  Aan het eind van haar werkperiode bouwt ze het resultaat van haar proces op als tentoonstelling, vol met gedachten, vormen en verrassingen. Het werk in ontwikkeling is te volgen in de werk- en presentatieruimtes van de Bierumer School. Je bent daarvoor van harte welkom tussen 14:00 - 17:00 uur op alle vrijdagen en zaterdagen.

  De opening van de expositie Tijdstudies vindt plaats op zaterdag 29 juni van 14:00 - 17:00 uur. Leka Dereviankina gaat die middag in gesprek over haar werk in de Bierumer School. Deze residentie komt tot stand in samenwerking met de Stichting Art Indeed.
  Bierumer School biedt kunstenaars ruimte voor productie en presentatie en is iedere vrijdag en zaterdag open voor publiek van 14.00 - 17.00 uur. Bierumer School, Hereweg 12, 9906 PE Bierum www.bierumerschool.nl.

 • De Druktemaker

  De Druktemaker
  Workshop

  t/m 19 december, Groningen

  Bij GRID Grafisch Museum Groningen komt grafisch erfgoed op verschillende manier tot leven. En nu ook op locatie bij jou.
 • Zomeravondconcert in kerk Leegkerk - vrijdag 26 juli 19.30 uur

  Zomeravondconcert in kerk Leegkerk - vrijdag 26 juli 19.30 uur
  Klassieke muziek

  vrijdag 26 juli, Groningen

  De zonnige klanken van de Italiaanse barok vullen op 26 juli om 19.30 uur het kerkje van Leegkerk.
 • Expositie Land in zicht

  Expositie Land in zicht
  Tentoonstelling

  26 juli, 27 juli en nog 7 dagen, Appingedam

  Met werk van Jan Pitt (fotografie), Johan Brokken (literatuur) en Geurt van Dijk (etsen)