Cristina Branco

Een van de belangrijkste Portugese artiesten van de afgelopen decennia

Cristina Branco is een van de belangrijkste Portugese artiesten van de afgelopen decennia, met in totaal 17 uitgebrachte albums en talloze concerten over de hele wereld. Haar meest recente album, Mae (2023), heeft zowel het publiek als de critici voor zich gewonnen en bevestigde dat Cristina een van de meest veelzijdige artiesten in de Portugese muziekscene is. Ze begon haar carrière in Nederland, met het album Cristina Branco in Holland (1997), dat een enorm succes werd. In de daaropvolgende jaren explodeerde Cristina’s naam in heel Europa, met uitverkochte data in talloze zalen en steden. Haar volgende werken, Murmúrios (1998) en Post-Scriptum (2000), versterkten het succes van haar e…

Cristina Branco is een van de belangrijkste Portugese artiesten van de afgelopen decennia, met in totaal 17 uitgebrachte albums en talloze concerten over de hele wereld. Haar meest recente album, Mae (2023), heeft zowel het publiek als de critici voor zich gewonnen en bevestigde dat Cristina een van de meest veelzijdige artiesten in de Portugese muziekscene is. Ze begon haar carrière in Nederland, met het album Cristina Branco in Holland (1997), dat een enorm succes werd. In de daaropvolgende jaren explodeerde Cristina’s naam in heel Europa, met uitverkochte data in talloze zalen en steden. Haar volgende werken, Murmúrios (1998) en Post-Scriptum (2000), versterkten het succes van haar eerste album en Cristina ontving twee Prix Choc, de prestigieuze prijzen die worden uitgereikt door het Franse tijdschrift Le Monde de La Musique. Ondanks haar prestaties in het buitenland, was het pas aan het begin van het millennium, met Corpo Iluminado (2001), O Descobridor (2002), een dubbel platina album, Sensus (2003) en Ulisses (2005), dat Cristina Branco eindelijk begon om ontdekt en geprezen te worden door het Portugese publiek en de pers.

Vergelijkingen met Amália Rodrigues blijken terugkerend en onvermijdelijk. Branco staat bekend om het naadloos koppelen van traditie met vernieuwing van het genre. Ze zoekt hierbij de vrijheid in de muziek, maar wel met de emotionele diepgang van fado. Door haar moderne benadering van de traditionele fado, waarbij ze deze verrijkt met jazz, wereldmuziek en pop, heeft zij een compleet unieke stijl ontwikkeld. De vertolkster is al jaren een graag geziene persoonlijkheid op de Nederlandse podia en werkte in het verleden onder meer samen met BLØF. Dit jaar duikt Cristina opnieuw de studio in om haar publiek met nieuwe muziek en een nieuwe show te verrassen en vermaken. Vanaf het voorjaar vertrekt Cristina weer op tournee door Nederland en zal ze ook in dit theater te zien zijn.

Wanneer

  • Vrijdag 11 april 2025 om 20.30 uur

Prijzen

  • € 27,50