Schuberts Forellenkwintet - Vijf variaties en het origineel

Vijf topmusici presenteren programma rondom een van Schuberts geliefdste werken

Locatie

Adres:
Trompsingel 27
9724 DA Groningen
Plan je route

Met o.a. Silke Avenhaus en Rick Stotijn

Schubert was allesbehalve een vrolijke Franz, maar in zijn Forellenkwintet lijkt het geluk van de noten af te spatten. Mede daarom is het misschien ook wel een van zijn populairste stukken. Het werk dankt zijn bijnaam aan het beroemde gelijknamige lied dat hij erin verwerkte en waarin hij vertelt over een forel die door de beekjes zwemt maar uiteindelijk toch door een visser aan de haak geslagen wordt.

Pianiste Silke Avenhaus vroeg een aantal jonge componisten om hun creativiteit los te laten op Schuberts evergreen. Het resultaat? Vijf korte, spannende variaties, waarbij steeds één instrument centraal staat. Met vier jonge, gelauwerde musici – Lena Neudauer (viool), Wen Xiao Zheng (altviool), Sebastian Klinger (cello) en Rick Stotijn (contrabas) – zette Avenhaus de muziek op de internationaal bejubelde cd Trouts, met na…

Met o.a. Silke Avenhaus en Rick Stotijn

Schubert was allesbehalve een vrolijke Franz, maar in zijn Forellenkwintet lijkt het geluk van de noten af te spatten. Mede daarom is het misschien ook wel een van zijn populairste stukken. Het werk dankt zijn bijnaam aan het beroemde gelijknamige lied dat hij erin verwerkte en waarin hij vertelt over een forel die door de beekjes zwemt maar uiteindelijk toch door een visser aan de haak geslagen wordt.

Pianiste Silke Avenhaus vroeg een aantal jonge componisten om hun creativiteit los te laten op Schuberts evergreen. Het resultaat? Vijf korte, spannende variaties, waarbij steeds één instrument centraal staat. Met vier jonge, gelauwerde musici – Lena Neudauer (viool), Wen Xiao Zheng (altviool), Sebastian Klinger (cello) en Rick Stotijn (contrabas) – zette Avenhaus de muziek op de internationaal bejubelde cd Trouts, met natuurlijk als kers op de taart Schuberts origineel. Hoe dat live allemaal klinkt hoor je tijdens dit concert. De avond opent met het eveneens prachtige Pianokwintet in c van Vaughan Williams.

Programma
Vaughan Williams: Pianokwintet in c
Een vijver vol forellen: vijf variaties op het Forellenkwintet door Ferran Cruixent, Gerald Resch, Johannes X. Schachtner, Dejan Lazic en Osmo Tapio Räihälä

— PAUZE —

Schubert: Forellenkwintet

Silke Avenhaus…
is al jaren een grote naam binnen de internationale kamermuziek. Ze werkte samen met beroemde orkesten en treedt op met artiesten als Antje Weithaas, Tabea Zimmermann, Jörg Widmann, Sabine Meyer, Quirine Viersen en Tai Murray. Haar benadering van de piano- en kamermuziekliteratuur heeft geleid tot een veelheid aan onderscheidingen, zoals de Diapason d’Or, de Supraphon Award en een nominatie voor de Grammy Award. Voor labels als EMI, ECM, Koch, Tudor, Berlin Classics en Harmona Mundi bracht ze ruim veertig cd’s uit, waaronder het eerder genoemde Trouts uit 2018.

Rick Stotijn…
is een van de allerbeste contrabassisten ter wereld en een onvermoeibaar pleitbezorger voor zijn instrument. Hij werkte samen met en voerde wereldpremières uit van componisten als Louis Andriessen, Michel van der Aa en Ned Rorem. Onlangs bracht Stotijn een internationaal bewierookte cd uit met werk van Bottesini, de negentiende-eeuwse Paganini van de contrabas. Classics Today vroeg zich zelfs af of dit “de beste Bottesini cd ooit” was. Klassiek uit alle tijden is echter slechts een deel van de muziek die Stotijn omarmt. Zo is hij medeoprichter van het Stockholm Syndrome Ensemble, dat Purcell spiegelt aan Bob Dylan en Messiaen aan Radiohead. In samenwerking met Bram van Sambeek startte hij ORBI, een ‘chamber music rock group’. Het is slechts een greep uit de cv van deze bijzondere muzikant.

Sebastian Klinger…
is een van de beste cellisten van zijn generatie en won prijzen op tal van nationale en internationale concoursen. Het werkte en speelde samen met een waslijst aan wereldsterren, zoals Lang Lang, Janine Jansen, Yo Mo Ma, Gidon Kremer, Liza Ferschtman, Yuri Bashmet, Kirill Gerstein en Alexandre Tharaud. Klinger was elf jaar lang eerste solocellist in het Beierse Radio Symfonie Orkest, voordat hij in 2015 een oproep aanvaardde voor het cellodocentschap aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg.

Lena Neudauer…
is een veelgevraagd violiste, wiens repertoire reikt van historisch geïnformeerde uitvoeringen tot Boulez. Als soliste speelde ze met orkesten als het Münchener Kammerorchester, het Orchestre National de Belgique, de Polnischen Kammerphilharmonie en de Münchner Symphoniker, waar ze samenwerkte met dirigenten als Dennis Russell Davies, Mariss Jansons, Christoph Poppen en Wojciech Rajski.

Wen Xiao Zheng…
won prijzen als instrumentalist en als kamermuziekspeler. Hij wordt geroemd om zijn technische precisie, doorleefde voordracht en sonore klank. Vanaf 2014 was hij eerste altviolist bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in Munchen. tegenwoordig speelt hij bij de Bamberg Symphony.

Wanneer

  • Dinsdag 18 april 2023 om 20.15 uur

Prijzen

  • € 31,50