Hohe Messe van Toonkunstkoor Bekker

Kerstconcert Toonkunstkoor Bekker, met Hohe Messe en Johann Sebastian Bach

De Mis in b-mineur, ook wel de “Hohe Messe” genoemd, wordt door sommigen beschouwd als Johann Sebastian Bachs meest verheven en …

Kerstconcert Toonkunstkoor Bekker, met Hohe Messe en Johann Sebastian Bach

De Mis in b-mineur, ook wel de “Hohe Messe” genoemd, wordt door sommigen beschouwd als Johann Sebastian Bachs meest verheven en volmaakte compositie. Bach schreef het eerste twee delen van dit monumentale kerkelijke werk al in 1733 als Missa brevis, korte mis, en voltooide het stuk in 1748-49. Waarschijnlijk was het de laatste compositie waar hij, bijna blind, aan heeft gewerkt tot kort voor zijn dood in 1750. Wat Bach er als luthers-protestant precies toe heeft bewogen om de rooms-katholieke Latijnse mis, het ordinarium, bestaande uit de onderdelen Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei, op muziek te zetten is niet helemaal duidelijk. Echter, hij lijkt er zijn hele ziel en zaligheid in gelegd te hebben. Alle stijlen en genres uit zijn eerdere composities komen samen in de Mis in b-mineur. Het heeft er alle schijn van dat Bach aan het eind van zijn leven de parels uit zijn eerdere werk, vooral uit zijn kerkelijke en wereldlijke cantates, bijeen heeft willen voegen. Het resultaat is een ultiem hoogtepunt. 

Er zijn maar weinig muziekstukken waarbij, voor het koor, de lat zo hoog ligt als bij de Hohe Messe. Het is gewoon een verdraaid moeilijk stuk. Maar Toonkunstkoor Bekker houdt van uitdagingen en onder de bezielende leiding van Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen, begeleid door barokorkest The Northern Consort en met fantastische solisten, belooft het concert een onvergetelijke ervaring te worden, die u niet mag missen.

Uitvoerenden
• Toonkunstkoor Bekker
• Barokorkest The Northern Consort o.l.v. Vincent van Ballegooijen en Hanneke Wierenga
• Solisten: Amaryllis Dieltiens (sopraan 1), Rosanne van Sandwijk (sopraan 2 en alt), William Knight (tenor), Robbert Muuse (bariton)


Kaartverkoop

• www.toonkunstkoorbekker.nl

Wanneer

  • Zaterdag 16 december 2023 20.00 - 22.30 uur

Prijzen

  • € 34,50